www.
johanblaauw.nl

 
Artikelen
|
Recensies
|
Overwegingen
|
Columns
|
Gedichten
|
Varia
|
Sitemap
 

 

Ongezond leven

“Er bestaat niet zoiets als een recht op ongezond leven” liet minister Hoogervorst (zie foto) van Volksgezondheid weten op een congres op 14 april 2005 van artsen en specialisten. De minister vindt het niet verantwoord dat mensen die ongezond leven onbeperkt gebruik kunnen maken van de gezondheidszorg.
Vooralsnog wil de minister rokers en zware drinkers niet uitsluiten van sommige vormen van hulp. Zijn opmerkingen zijn vooral bedoeld, zo lezen we in de Volkskrant van 15 april, om de burgers wakker te schudden en te wijzen op hun verantwoordelijkheid.
Zou het? Ik ben er namelijk niet gerust op dat dit niet weer een stapje verder op weg is om een klimaat te scheppen waarin de bereidheid groeit bepaalde mensen inderdaad van gezondheidszorg uit te sluiten. Daarvoor duikt deze suggestie me net iets te vaak op.
Is dat dan zo erg? De kosten die de gezondheidszorg voor deze mensen moet maken zijn toch ook erg hoog? Ja, dat is zo en dat valt niet te ontkennen.
Maar ik heb een ander probleem met de suggestie van de minister. En dat is dat ik vind dat we ons op een hellend vlak bevinden wanneer we bepaalde groepen mensen gaan uitsluiten van de gezondheidszorg.
Want wie gaat er straks bepalen wie er worden uitgesloten? De gezondheidspolitie? En wordt dan iedereen uitgesloten die meer dan twee sigaretten per dag rookt? Of meer dan twee glazen alcohol per dag?
Waarom sluiten we dan niet meteen ook maar allerlei profsporters van de gezondheidszorg uit? Wie de aanslagen op hun gezondheid ziet bij voetbalwedstrijden kan toch niet anders concluderen dat beroepsvoetballers bewust een hoog letselrisico nemen alleen al door mee te doen. Ook maar uitsluiten? Of de operaties die allerlei toptennissers aan hun overbelaste armen, ellebogen en polsen moeten ondergaan. Ook de proftennissers maar uitsluiten?
En nu we het toch over uitsluiten hebben: waarom niet ook motorrijders omdat die het risico van een hogere kans op letsel bij een ongeval nemen? En zo kan ik natuurlijk nog wel een tijdje doorgaan. Fietsen in de stad is trouwens ook nogal gevaarlijk.
Uitsluiten van mensen van gezondheidszorg vergt een enorm arsenaal aan regels, controles en controle-instanties. Misschien zelfs wel een nieuw ministerie. Willen we dat echt?

 © JOHAN BLAAUW

april 2005

naar begin